>
>
>
>
>
>
>
>
>
>

 

 

 

Pályázati felhívás

„Heritage Heroes” – Kiállítás a Világörökség Bizottság 39. ülése keretében

részletek>>

   

Megkezdődött a hortobágyi és a tokaj-hegyaljai világörökségi kezelési terv készítése

A Forster Központ szeptember folyamán elindította a hortobágyi és tokaj-hegyaljai világörökségi kezelési terv készítésének folyamatát. A tervek meghatározott ütemterv szerinti kidolgozására a közbeszerzési eljárások során kiválasztott Hortobágyi Nemzeti Parkkal ill. a Város-Teampannon Kft.-vel kötött szerződést (ld. Dokumentumok).  
részletek>>

   

A Világörökség Bizottság döntése 2 magyar világörökségi helyszínről

Az UNESCO Világörökség Bizottság 37. ülésszakát tartotta Phnom Penhben (Kambodzsa) 2013. június 16 – 27 között. Az ülésszakon a megőrzési állapotjelentések között két magyar világörökségi helyszín szerepelt: Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj és Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út.

részletek>>

   

Megjelent a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj

világörökségi helyszínre és védőövezetére vonatkozó világörökségi kezelési terv szakmai előkészítésére szolgáló megalapozó dokumentáció és világörökségi kezelési terv elkészítése című ajánlati/részvételi felhívás:
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:209634-2013:TEXT:HU:HTML&src=0

részletek>>

   

Megjelent a Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta

világörökségi helyszínre és védőövezetére vonatkozó világörökségi kezelési terv szakmai előkészítésére szolgáló megalapozó dokumentáció és világörökségi kezelési terv elkészítése című ajánlati/részvételi felhívás:
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:163882-2013:TEXT:HU:HTML&src=0

   

Megjelent a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj

világörökségi helyszínre és védőövezetére vonatkozó világörökségi kezelési terv szakmai előkészítésére szolgáló megalapozó dokumentáció és világörökségi kezelési terv elkészítése című ajánlati/részvételi felhívás:
http://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:153253-2013:TEXT:HU:HTML

   

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központja közleménye
UNESCO – ICOMOS szakértői misszió a budapesti világörökségi helyszínen 2013. február 25 – március 1.


Magyarország meghívására 2013. február 25 és március 1. között az UNESCO és az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa megbízásából kéttagú szakértői (reaktív monitoring) misszió látogat Budapestre. A misszió feladata, hogy felmérje, milyen előrehaladást sikerült elérni a Budapest világörökségi helyszínen – Duna-partok, a Budai Várnegyed, Andrássy út –  az elmúlt két esztendőben, azóta, hogy 2011-ben a Világörökség Bizottság 35. ülésszakán, Párizsban tárgyalta, értékelte és elfogadta a budapesti világörökségi helyszínről adott megőrzési állapotjelentést. A Bizottság egyben felkérte a magyar államot, hogy 2013-ban nyújtson be újabb megőrzési állapotjelentést, valamint hívjon meg szakértői missziót az előrehaladás felmérésére.

részletek>>

   

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ közleménye
a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj valamint Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról a párizsi UNESCO Világörökség Központnak benyújtott jelentésről.


Magyarország – mint a Világörökség Egyezmény Részes Állama - képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóváhagyását követően Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Világörökség Szakbizottságának elnöke, 2013. január 30-án benyújtotta a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj, illetve Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszín megőrzési állapotáról szóló jelentéseket.

részletek>>

   

Az UNESCO Világörökség Bizottság a Szentpétervárott (Oroszország) 2012. június 24. és július 6. között tartott 36. ülésszakán 26 új helyszínt vett fel a Világörökség Listára.


részletek>>

   

Két magyar világörökségi helyszínről hozott döntést a Világörökség Bizottság
Párizs, 2011. június 23.


Az UNESCO Világörökség Bizottsága (VÖB) 2011. június 19. és 29. között tartja 35. ülésszakát Párizsban, amelyen  135 – köztük két magyarországi – helyszín megőrzési állapotjelentését értékelve hozott döntést. A Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, illetve a Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszínről 2011. január 31-i határidővel kellett Magyarországnak megőrzési állapotjelentést benyújtania a Világörökség Központhoz. A Világörökségi Bizottság megvizsgálta a dokumentumokban foglaltakat, s ennek alapján hozta meg döntéseit.

részletek>>

   

Megkezdődött a Világörökség Bizottság 35. ülésszaka
2011. június 19-29., Párizs / Franciaország


Az UNESCO Világörökség Egyezmény végrehajtásában kiemelt szerepet játszik a 21 tagú Világörökség Bizottságnak (VÖB), mint az Egyezmény döntéshozó testületének éves ülésszaka. A VÖB 2011. június 19. és 29. között tartja 35. ülésszakát, amelynek helyszíne az eredetileg tervezett helyszínen, a Bahreini Királyságban kialakult politikai helyzet miatt ebben az évben Párizs.

részletek>>

   
Mi köti össze a gízai piramisokat a Galapagos-szigetekkel, az athéni Akropoliszt az aggteleki cseppkőbarlangokkal, vagy az inka Macchu Picchut a Hortobággyal? Mindegyik elmúlt idők és kultúrák tanúja, felbecsülhetetlen értékű, emberkéz által alkotott kulturális vagy évmilliók alatt keletkezett természeti kincs, amelyek pusztulása súlyos és pótolhatatlan veszteséget jelentene az egész emberiség számára. Védelmük ezért nem csak egy adott ország, hanem a népek közösségének feladata.

Földünk kulturális és természeti örökségnek gondozása és megóvása érdekében hozta létre az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete 1972. november 16-án az „Egyezményt a világ kulturális és természeti örökségének védelméről”. Az Egyezményhez mostanra (2009. április) már 186 állam csatlakozott – ezáltal tehát nemzetközi szinten a legjelentősebb eszköz, amelyet a népek közössége valaha is megalkotott egyetemes értékei védelmére. A Világörökség Egyezmény aláírásával valamennyi Részes Állam kötelezettséget vállal arra, hogy a saját területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára, illetve hogy lehetősége szerint hozzájárul a Világörökségi Listán szereplő helyszínek védelméhez.

A Világörökségi Listára való felvételről az UNESCO Világörökség Bizottsága dönt, amely évente egyszer ülésezik. A felvétel szigorú feltételeinek 2011 augusztusáig összesen 936 helyszín felelt meg 153 állam területén. Közülük 725 kulturális, 183 pedig természeti kategóriában vált a Világörökség részévé. További 28 helyszín besorolása egy ún. „vegyes” kategóriába történt, mivel ezek mind a kulturális, mind a természeti kategória kritériumainak megfelelnek.

Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és 2002. júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti magát a rangos Világörökségi Listán.A Világörökségi embléma jól szimbolizálja a kulturális és természeti javak között fennálló szoros kapcsolatot, kölcsön-hatást. A központi négyzet egy emberkéz által alkotott formát jelképez, miközben a kör a természetet, természetességet jeleníti meg. Mindkét forma szorosan egymásba fonódik, egyik a másikból indul ki és tér vissza. Az embléma kerek, mint földünk, és a kör egyben a mindent körülölelő védelem egy szimbóluma is.